“Ontmoet de wijk.”
Zo heette de themamiddag die de wijkraad zaterdagmiddag 23 november organiseerde voor alle bewoners van De Pas.
Miranda Piepers, (Teammanager van ’t Assink-Lyceum) bood de aula van het “Assink-Lyceum – van Brakelstraat” GRATIS aan om hier de themamiddag te organiseren. Ze wil hiermee het gevoel van Noaberschap benadrukken en wat voor fijne gevoelens dit met zich meebrengt. De wijkraad dankt haar hier hartelijk voor. Alle wijkbewoners zijn middels een flyer in bus, bezorgd door vrijwilligers uit de buur, t huis aan huis was verspreid. Plus minus 77 wijkbewoners maakten van de uitnodiging gebruik, bij elkaar te komen om kennis te maken met de wijkraad en met elkaar tijdens een kopje koffie en een drankje.
Voorzitter Elly Uuldriks heette iedereen welkom en vertelde dat we bij elkaar waren om elkaar beter te leren kennen en te vertellen wat er leeft onder onze wijkbewoners. Ook de wijkwethouder, Piet van Zwanenburg, sprak de aanwezigen toe en hoopte dat deze middag er toe zou leiden dat iedereen het gevoel krijgt erbij te horen en zich gehoord te voelen.
Hoe staan we ervoor?
Door de wijkraad was een vragenformulier opgesteld waar anoniem antwoord kon worden gegeven over vragen als: Voel je je thuis in de wijk, kun je waardevolle punten benoemen, maar ook wat zijn verbeterpunten en waar hebben die betrekking op. Ook konden de bewoners aangeven of ze actief wilden meedoen en meedenken om veranderingen in te zetten.
Veiligheid en overlast.
Samen met bewoners van De Pas wil de wijkraad peilen hoe we aankijken tegen begrippen als leefbaarheid, veiligheid en noaberschap. Hoe kijken we gezamenlijk naar de toekomst (o.a. verduurzaming en energietransitie)? Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing? Zijn er nog voldoende voorzieningen voor jong en oud? Het zijn zomaar een aantal mogelijke punten die konden worden besproken met een aantal bewust uitgenodigde professionele instanties. Zij bespraken tal van vragen en gaven goede en interessante uitleg.
Zo ging de wijkagent in gesprek over o.a. veiligheid en eventuele overlast, de gemeente, aanwezig met de wijkwethouder en twee beleidsmedewerkers gaf informatie over o.a. nieuwbouwplannen in onze wijk en waarom veel procedures nou eenmaal zolang duren. Zo ging het o.a. over de voortgang herbestemming Theo Scholteschool en wanneer duidelijk wordt wat er met ’t Assink-locatie gebeurd. Jongerenwerk Skillz vond het fijn dat ze zich beter aan de wijkbewoners konden voorstellen en vertellen over de plannen voor de ontmoetingsplek op het veld naast sporthal De Els. Ook opperde Skillz de mogelijkheid na te denken over een extra tak voor jongeren 18- om in de wijkraad mee te denken over onderwerpen specifiek gericht op jongeren in de wijk.
Ten slotte stonden Woningcorporatie Domijn en Noaberpoort menigeen te woorden over welzijn en zorg, jeugd en gezin, werk en inkomen. Veel gesprekken gingen hier over eenzaamheid, goede dagbesteding, mobiliteit maar ook over gelijkvloerse woningen, verlichte achterpaden, schuttingen, tuinonderhoud en nieuwbouwplannen.
De ideeënbus
Door veel bezoekers is het vragenformulier ingevuld. Deze worden zorgvuldig door de wijkraad geïnventariseerd.
Ook wordt tijdens de evaluatie besproken of het zinvol is een dergelijke middag over een nog te bepalen periode opnieuw te organiseren, steeds met een ander thema en waarbij de jeugd haar steentje ook bijdraagt.
De nieuwe website van wijkraad De Pas zou operationeel en voor iedereen draaien maar door een technisch probleem is dit uitgesteld. De wijkraad gaat er nu van uit dat het probleem snel is opgelost en de site eind 2024 voor iedereen beschikbaar zal zijn.